Starożytne chińskie przysłowie mówi: „Herbata jest ogniem życia!” Obfitość herbaty na półkach jest po prostu ogromna. Jak wybrać dobrą herbatę? Przede wszystkim musisz zdecydować, jaki rodzaj herbaty chcesz pić w biurze? Występują w różnych odmianach, rodzajach i kolorach.

Herbata w zależności od koloru

Biała herbata. Jest to pierwszy zbiór herbaty, która składa się z częściowo dojrzałych liści. Liście pokryte są białymi włosami otwartego pączka herbaty. Podczas parzenia biała herbata nabiera bladego lub zielono-żółtego koloru. Aromat białej herbaty jest bardzo delikatny, kwiatowy i lekko „ziołowy”. Ma wiele witamin, pektyn i aminokwasów. Te składniki doskonale odmładzają ciało. Najsmaczniejszą białą herbatę dostaniesz w Advancedfood https://advancedfood.pl/herbata-biala. Warto dodać, że jeżeli Twoi pracownicy są przeziębieni, warto ów ten typ herbaty zastosować, albowiem pozwoli szybciej pozbyć się infekcji i tym samym zmniejszyć ryzyko pójścia pracownika na L4.

Zielona herbata. Zajmuje pierwsze miejsce na świecie pod względem różnorodności i popularności. Kolor parzonej herbaty jest jasnozielony lub jasny, przezroczysty; aromat jest przyjemny i świeży. W zielonej herbacie podobnie jak w bieli, jest wiele minerałów i witamin. Zielona herbata pomaga złagodzić zmęczenie, senność, spowalnia starzenie się, poprawia pamięć i zwiększa odporność.

Żółta herbata. Dzięki łatwej fermentacji podczas parzenia daje żółty napar. Do początku XX wieku żółtej herbaty zabroniono eksportować z Chin pod groźbą śmierci. Popularna odmiana srebrnych igieł zbierana na górze Jun zajmuje do 4 dni.

Czerwona herbata. Jest w pełni sfermentowany. Łączy w sobie właściwości czarnej i zielonej herbaty, a także jest bardzo dobry dla miłośników niezwykłego smaku. W procesie warzenia napój nabiera ciemnego miodowego koloru, a jego miękki i długi posmak zostaje zapamiętany na długo.

Czarna herbata jest trzecią co do wielkości na świecie pod względem produkcji, uzyskując przodującą pozycję na zielono i czerwono. Podobnie jak czerwona, czarna herbata jest produktem fermentacji. Im starsza herbata, tym łagodniejszy smak. W czarnej herbacie liście herbaty są twarde, duże lub oleiste i czerwonawo-brązowe. Po zaparzeniu staje się ciemnobrązowym naparem o specyficznym aromacie kwitnących liści.

filiżanka ze smaczną herbatą

W zależności od rodzaju liści

Oolong (oolong). Tak zwane kolorowe herbaty to czerwony, niebiesko-zielony, niebieski, turkusowy itp. W zależności od stopnia fermentacji odmiany oolong znajdują się między czernią a zielenią. Oolongi to wyłącznie herbaty liściaste, różne odmiany różnią się między sobą dość znacząco – wynika to ze stopnia fermentacji, niuansów i lokalizacji produkcji oraz różnorodności surowców. Czasami herbata pod nazwą Oolong może być sprzedawana jako herbata drobnoziarnista, ale to tylko marnotrawstwo lub podróbka.

Pełnoziarnista Herbata w czystej postaci, z nieprzerwanych pąków (końcówek), jest bardzo rzadka, a także droga. Herbaty o całych liściach można sklasyfikować według stopnia skręcenia liści: słabo i mocno skręcone. Skręcanie liści herbaty przedłuża okres przechowywania herbaty i zachowuje jej najlepsze właściwości, a ponadto skręcanie pozwala dostosować ekstrakcję olejków eterycznych i składników aktywnych podczas procesu parzenia. Im mocniejsza jest herbata, tym wyższa jest jej ekstrakcja. Innymi słowy, najsilniejsze i najbardziej nasycone herbaty są uzyskiwane z mocno skręconej herbaty, a najbardziej pachnące i najdelikatniejsze smaki ze słabo skręconych liści herbaty.